Babka pomarańczowa
Wielkanocne ciasta to oczywiście babki. Zobacz i wypróbuj już dziś przepis na babkę pomarańczową z mandarynkami. Przepis na babkę jest bardzo prosty, a przygotowanie i pieczenie ciasta - łatwe.
Składniki: |
| |
---|---|---|
Przepis na babkę pomarańczową: | Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i dalej ucierać (można miksować). Następnie dodać mąkę pszenną (1 łyżkę należy zostawić do obsypania mandarynek) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać ciasto. Dodać mleko, cukier waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy, zapach pomarańczowy i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mandarynki osączyć z soku, obsypać pozostawioną 1 łyżką mąki i połączyć z ciastem, ponownie delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto pomarańczowe do formy. Piec 1 godzinę w piekarniku w nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczoną babkę przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować pomarańczą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz