Piernik z jabłkami
Łatwo i szybko upieczesz dobry piernik z jabłkami. Wypróbuj już dziś!
  |   |   | 
  | 
  | 
|---|
| Składniki: | - 1 kg jabłek
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 2 szklanki mąki z czubkiem
 - 3 łyżki kakao
 - 3 jajka (może być 4)
 - 4 łyżki stopionej margaryny
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody
 
  - można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
 
  | 
|---|
| Przepis: | Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. | 
|---|
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz