Piernik z jabłkami
Łatwo i szybko upieczesz dobry piernik z jabłkami. Wypróbuj już dziś!
 |  |  |
|
|
---|
Składniki: | - 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki z czubkiem
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka (może być 4)
- 4 łyżki stopionej margaryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)
|
---|
Przepis: | Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. |
---|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz