Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Aromatyczne pstragi

Składnik składnikiLogoIlośćCzego
pstrągi sprawione4sztuk
rzeżucha0,5szklanek
natka pietruszki0,5pęczek
sok z cytryny3łyżek stołowych
masło0,5kostek
czosnek1ząbki
tymianek4gałązki
rozmaryn1gałązki
olejwedług uznania
pieprzwedług uznania
sólwedług uznania

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą, doprawić solą i pieprzem. Uformować w wałek, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umytą osuszoną rybę oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, przykryć i odstawić na 20 minut. Do wnętrza każdej ryby włożyć tymianek i rozmaryn, a wierzch posmarować olejem i umieścić w specjalnym koszyczku do pieczenia lub ułożyć na kratce niezbyt mocno rozgrzanego grilla i upiec, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Podawać obłożone plasterkami schłodzonego ziołowego masła i udekorowane plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz