Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Gofry własanej roboty

Składniki:

  • mąka, 1 i 1/2 szklanki
  • jajka 2
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • sól szczypta

Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno pieczjasnozłote gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz