Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Czerwona kapusta - Polecam

Składniki

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki soli
  • 7 łyżek octu
  • 4-5 jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l wody

Wykonanie

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić, posypać solą i wymieszać odstawić na 24 godziny. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Do wody dać ocet, cukier i zagotować.

Wrzucić kapustę na 15 minut i gotować na bardzo wolnym ogniu. Dodać poszatkowane na tarce o grubych oczkach obrane jabłka i całość dokładnie zamieszać. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.

Można również doprawić pieprzem i podawać od razu do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz