Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Kurczak na ostro z sałatką

Składnik składnikiLogoIlośćCzego
kurczak skrzydełka10sztuk
udko z kurczaka4sztuk
czosnek3ząbki
ketchup400mililitrów
sos sojowy2łyżek stołowych
sos worcester1łyżek stołowych
ocet słodowy2łyżek stołowych
sólwedług uznania
pieprzwedług uznania
chiliwedług uznania
kukurydza1sztuk
cebula sałatkowa biała1sztuk
sałata1sztuk
fasola czerwona1sztuk
ocet cytrynowy6łyżek stołowych
olej4łyżek stołowych
cukier1łyżek deserowych
cytrynawedług uznania
natka pietruszkiwedług uznania

Wykonanie:

Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Keczup wymieszać z sosem sojowym i worcester, czosnkiem i octem. Mieszaniną posmarować dokładnie udka i skrzydełka, włożyć do lodówki na min. pół godziny. Przygotować sałatkę: cebulę obrać, pokroić w paski. Umyte liście sałaty porwać na kawałki, wymieszać z kukurydzą, fasolką i cebulą. Ocet cytrynowy rozcieńczyć 2 łyżkami wody, utrzeć z olejem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Polać sałatkę. Porcje kurczaka grillować przez ok. 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu, a skrzydełka ok. 10 minut. Podawać z sałatką i udekorować natką oraz plasterkami cytryny.

Uwagi:

suszona chili, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cytryna i natka do dekoracji


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz