Składnik | Logo | Ilość | Czego |
kurczak skrzydełka | 10 | sztuk | |
udko z kurczaka | 4 | sztuk | |
czosnek | 3 | ząbki | |
ketchup | 400 | mililitrów | |
sos sojowy | 2 | łyżek stołowych | |
sos worcester | 1 | łyżek stołowych | |
ocet słodowy | 2 | łyżek stołowych | |
sól | według uznania | ||
pieprz | według uznania | ||
chili | według uznania | ||
kukurydza | 1 | sztuk | |
cebula sałatkowa biała | 1 | sztuk | |
sałata | 1 | sztuk | |
fasola czerwona | 1 | sztuk | |
ocet cytrynowy | 6 | łyżek stołowych | |
olej | 4 | łyżek stołowych | |
cukier | 1 | łyżek deserowych | |
cytryna | według uznania | ||
natka pietruszki | według uznania |
Wykonanie:
Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Keczup wymieszać z sosem sojowym i worcester, czosnkiem i octem. Mieszaniną posmarować dokładnie udka i skrzydełka, włożyć do lodówki na min. pół godziny. Przygotować sałatkę: cebulę obrać, pokroić w paski. Umyte liście sałaty porwać na kawałki, wymieszać z kukurydzą, fasolką i cebulą. Ocet cytrynowy rozcieńczyć 2 łyżkami wody, utrzeć z olejem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Polać sałatkę. Porcje kurczaka grillować przez ok. 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu, a skrzydełka ok. 10 minut. Podawać z sałatką i udekorować natką oraz plasterkami cytryny.
Uwagi:
suszona chili, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cytryna i natka do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz