Składniki:
Ciasto:
- 120 g margaryny
- 500 g mąki
- 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ok. 250 ml mleka o temp. pokojowej
- 3 żółtka
- 1
jajko do posmarowania rogalików
Nadzienie:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:
Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w
Piekarnik gazowy: temp. 190^(o) C (powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 190^(o) C (powinien być podgrzany)
Rada kuchni Dr. Oetkera: Rogaliki podawać z ketchupem lub innym sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz