Ciasto II - Składniki:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag mielonych orzechów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.
Masa I - Składniki:
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.
Masa II - Składniki:
- 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.
Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.
Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz