Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Banany zapiekane z czekoladą

Opis

Jest to deser poprawiający najgorszy nastrój. W sam raz na romantyczną kolację we dwoje... Chociaż dzieci też bardzo go lubią.

Bo kto nie lubi bananów i czekolady na ciepło?

Składniki

  • banany 2 szt
  • czekolada mleczna 1/2 tabliczki
  • wiórka kokosowe 1 łyżka
  • masło

Sposób przyrządzenia

Posmarować masłem naczynie do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Obrać banany, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki ułożyć w naczyniu do zapiekania wypukłą stroną do dołu, ułożyć kostki czekolady.

Ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
Zapiekać pod przykryciem ok. 10 minut.

Upieczone banany trudno wyjąć z naczynia, w którym się piekły, w ładnej postaci, dlatego najlepiej zapiekać po jednym lub po dwa banany w pojedynczych porcjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz