skip to main  |
      skip to sidebar
          
        
          
        
Królik w piwie
Składniki:
- 1 królik
 - 10 dkg wędzonego boczku
 - 10 dkg suszonych śliwek
 - 1 butelka piwa (0.5 l)
 - 0.5 l bulionu z kostki
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 2 łyżki natki pietruszki
 - 3 dkg mąki
 - sól i pieprz
 - olej do obsmażenia mięsa
 
Sposób przyrządzania
:
Królika umyj i podziel na części. Rozgrzej w brytfannie tłuszcz i obsmaż na nimmięso. Gdy się zrumieni, dodaj drobno pokrojony boczek, posyp mąką, tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zalej królika piwem i bulionem, dodaj suszone śliwki. Duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Zamiast piwa można dodać do mięsa, na sposób francuski, pół litra czerwonego wytrawnego wina.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
  
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz