Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Królik w piwie

Składniki:

  • 1 królik
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 1 butelka piwa (0.5 l)
  • 0.5 l bulionu z kostki
  • 1/2 łyżeczki
    tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 dkg mąki
  • sól
    i pieprz
  • olej do obsmażenia mięsa

Sposób przyrządzania

:

Królika umyj i podziel na części. Rozgrzej w brytfannie tłuszcz i obsmaż na nimmięso. Gdy się zrumieni, dodaj drobno pokrojony boczek, posyp mąką, tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zalej królika piwem i bulionem, dodaj suszone śliwki. Duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Zamiast piwa można dodać do mięsa, na sposób francuski, pół litra czerwonego wytrawnego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz