Podzielcie cię swoimi przepisami a opublikuje je

sobota, 20 marca 2010

Kolorowe szaszłyki

Składnik składnikiLogoIlośćCzego
pieprzwedług uznania
sólwedług uznania
oliwa3łyżek stołowych
masło sklarowane2łyżek stołowych
ziele angielskie3sztuk
cytryna3plastry
gałka muszkatołowawedług uznania
czosnek2ząbki
tymianek1łyżek stołowych
banany2sztuk
papryka czerwona1sztuk
cebula2sztuk
boczek wędzony250gramów
pieczarki20sztuk

Wykonanie:

W rondlu zagotować szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i rozdrobnionego czosnku. Wlać oliwę, wymieszać i zdjąć z ognia. Umyte pieczarki zalać w salaterce gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Boczek pokroić w cienkie paski. Oczyszczoną cebulę pokroić na ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. banany pokroić w dość grube plastry. Oczyszczoną paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie na mniejsze kawałki(wcześniej można paprykę podpiec w piekarniku i obrać ze skórki). Na szpikulce szaszłykowe nadziewać na przemian pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem oraz zmieloną gałką muszkatołową. Usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas należy skropić szaszłyki stopionym masłem i kilka razy obrócić w czasie pieczenia). Podawać jako gorącą przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz