Wykonanie:
W rondlu zagotować szklankę wody z dodatkiem cytryny, tymianku, ziela angielskiego i rozdrobnionego czosnku. Wlać oliwę, wymieszać i zdjąć z ognia. Umyte pieczarki zalać w salaterce gorącą marynatą. Przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Boczek pokroić w cienkie paski. Oczyszczoną cebulę pokroić na ósemki, a następnie oddzielić poszczególne warstwy. banany pokroić w dość grube plastry. Oczyszczoną paprykę pokroić w szerokie paski, a następnie na mniejsze kawałki(wcześniej można paprykę podpiec w piekarniku i obrać ze skórki). Na szpikulce szaszłykowe nadziewać na przemian pieczarki, paski boczku, płatki cebuli, znów pieczarki, plasterki banana, paprykę i pieczarki. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem oraz zmieloną gałką muszkatołową. Usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na dużej patelni sklarowanym maśle lub upiec na blasze (wówczas należy skropić szaszłyki stopionym masłem i kilka razy obrócić w czasie pieczenia). Podawać jako gorącą przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz